N-am fost un copil mofturos. Sau, cel puțin, eu nu îmi aduc aminte asta. Mâncam aproape tot ce mi se punea în farfurie acasă. Nu prea comentam la pachetul de la școală. Și nu, nu îl aduceam înapoi neatins. Ce-i drept, am și crescut într-o perioadă în care nu existau prea multe ispite fast-food, în care fructele și legumele veneau de la bunici din curte, în care puiul și oul erau de la țară, pâinea de pe cartelă te făcea uneori să îți faci pâine acasă, nu vedeam suc decât la ocazii speciale, iar ciocolata cea mai bună era ciocolata de casă, făcută de mama.
Pentru mine, copilăria a însemnat (fără eforturi supraomenești de la ai mei) mâncare sănătoasă, mâncarea pe care părinții de azi o plătesc la preț de BIO și pe care cu greu îi conving pe copii să o guste măcar, într-o lume în care magazinele au rafturi întregi cu orice ar putea ispiti pofta unui copil.
Și îi apreciez din suflet pe toți părinții care încearcă să îi învețe pe copii gusturi și mâncăruri variate de mici. Atât cât pot și cum pot, fiindcă nu e treabă ușoară asta. Nu e chiar simplu să îi spui copilului că el trebuie să primească un sandviș cu pâine integrală și felii de ardei, iar colegul de bancă să vină cu burgerul ăla din reclamă și o pungă de jeleleuri. S-ar putea să fi dus la extrem exemplul. Cum s-ar putea să îmi spună cineva că sunt copii în țara asta care se bucură doar de amărâtul ăla de corn și lapte toată ziua și că la ei acasă nu prea are sens discuția depsre nutriție. Toate punctele astea sunt adevărate. Eu nu vin aici să dau verdicte și nici să judec. Ci doar să trag semnalul de alarmă încă odată, fiindcă am văzut cu ochii mei că există un pic de speranță.
Am lucrat acum câțiva ani cu copii și experiența a fost una minunată. Am descoperit în cei mici niște omuleți foarte curioși în privința mâncării, pe care dacă știi cum să îi ții jurul mesei ai toate șansele să îi faci să iubească mâncarea sănătoasă. Cel mai important este să o facă cu mânuțele lor și să aibă o poveste. De la atelierele de gătit cu copii am rămas cu ideea asta că pe copii îi poți învăța să mănânce sănătos atâta timp cât îi implici și pe ei.
Iar când mi s-a propus să fiu parte din campania #doneazaoreteta pentru #pachetelulpentruscoala , mi-am pus în cap să fac un sandviș pe care să îl poată face în primul rând copiii. Rețeta de mai jos e ideea mea de luat la pachet, pe care orice copil ar putea să o facă acasă singur sau lângă un părinte. Pentru el, pentru frați sau surori mai mici sau pentru toți ai casei.
Campania inițiată de Școala de Nutritie și Stil de Viața Sănătos e deja în școli și cât de curând va avea și o broșură cu rețete simplu de pregătit. Iar eu sunt tare mândră că pot să fiu parte din ea. Și promit să povestesc aici cum decurge toată treaba asta.
Sandvișuri rulate cu pui și legume
Ingrediente pentru 4 bucăți
- 2 lipii din făină albă sau făină integrală
- 200g fâșii cane de pui gătită (la cuptor sau pe grill/ rămasă din friptura de aseară)
- 100g cremă de brânză
- ½ ardei gras roșu
- 150g varză roșie rasă
- 50g morcov ras
- 4 felii cheddar sau cașcaval afumat
- sare
- piper
- 1 lingură ulei de măsline
- 2 linguri suc de lămâie
- pătrunjel proaspăt tocat
Mod de preparare:
Taie carnea de pui fâșii.
Spală legumele. Feliază ardeiul în fâșii subțiri. Rade morcovii și varza și amestecă-le într-un bol cu sare, uleiul de măsline și sucul de lămâie.
Într-un alt bol, amestecă crema de brânză cu sare, piper și pătrunjelul proaspăt tocat.
Încălzește lipiile într-o tigaie încinsă timp de 10-15 secunde pe fiecare parte. (Cere ajutorul unui adult pentru asta.)
Unge o lipie cu jumătate din crema de brânză pregătită. Așează peste ea, la jumătatea lipiei, jumătate din fâșiile de carne de pui. Peste ele pune jumătate din ardeiul gras feliat, apoi jumătate din amestecul de varză roșie și morcov. Deasupra așează două felii de cheddar, una sub alta.
Rulează lipia în jurul ingredientelor, pornind de la unul din capete, astfel încât să formezi un sul strâns.
Repetă aceeși pași și cu a doua lipie.
Taie sulurile în două și învelește capetele dinspre exterior cu hârtie de ambalaj.
Fie le mănânci pe loc, împreună cu ai tăi, fie le pui la rece până a doua zi când le poți lua la pachet.
The post Un sandviș simplu pentru pachetul de la școală appeared first on Ciocolată Şi Vanilie.